6 Eylül 2012

HÜNKAR BEĞENDİ

 


MALZEMELER:
  • 5 adet bostan patlıcan
  • 3 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı un
  • 5-6 kaşık tereyağı
  • Tuz 
ETİ İÇİN:
  • 1 kg kuzu eti
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 -3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2-3 yaprak defne yaprağı
  • Tuz,karabiber

           YAPILIŞI
-Patlıcanları  kömür yada gaz ateşinde kabukları yumuşayıncaya kadar pişirin
-pişen patlıcanları bir  kaba alın  ve kabuklarını soyun  ,yanmış kabuklarının patlıcana bulaşmamasına dikkat edin,bir kesme tahtasına alın çekirdeklerini ayıklayıp patlıcanları kuşbaşı doğrayın
-Bir tencerede yağı eritip unu  katın ve kısık ateşte 2-3 dk  kavurun  sonra sütü ekleyin ve koyu bir bulamaç oluncaya kadar devamlı karıştırarak pişirin. Batı mutfağı terminolojisiyle  beşemal hazırlayın
-Patlıcanları içine atıp tahta kaşıkla karıştırarak 5 dk pişirin ,tuzunu atın
-salçalı veya kızartma hertürlü etin yanında verebilirsiniz

           

  ETİN  YAPILIŞI

-Kuzu etlerini  kuşbaşı doğrayıp  tavada  kirli suyu çıkana kadar pişirip  süzdürüyoruz
-ayrı bir tencerede  3 kaşık sıvı yağ koyup soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayıp kavuruyoruz
-daha sonra etleri atıp etlerle birlikte biraz kavurup  salça ilave ediyoruz biraz daha kavurup  soğuk su koyuyoruz 2-3 adet defne yaprağı atıp kaynamaya bırakıyoruz
-pişmeye yakın tuz ve karabiber eklyip ateşten alıyoruz
- Servis tabağının altına yaptığımız beğendiden koyuyoruz ortasını açıp üstüne etleri koyuyoruz ve servis ediyoruz


  

NOT!!!!!
Hünkar Beğendinin lezzetli olması için  patlıcanların çekirdeksiz ve taze olmasın a dikkat edin  ayrıca fırında değil  ocak ateşinde veya kömür ateşinde pişirin. Patlıcanların kokusunu bastıracak sret peynir,baharat kullanmayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder